Tuina massage

Tuina massage: gun fa

Tuina massage bestaat uit twee woorden: tui en na. Tui betekent duw en na betekent greep. Tuina is een vorm van Chinese massage waarbij verschillende grepen worden toegepast: duwen, kneden, wrijven, drukken, rollen, vibreren, strekken, kloppen. De gebruikte technieken  zijn afhankelijk van de klacht. Door de massage gaat de qi in het lichaam weer stromen. Pijn en vermoeidheid verdwijnen.

Tuina is heel geschikt voor spierklachten zoals een schouder- en nekklachten, pijnlijke benen en voeten. Maar tuina kan ook goed ingezet worden bij maagklachten, slapeloosheid of stress gerelateerde klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid. In combinatie met acupuctuur en moxa is het bijzonder effectief bij pijn.

Het voordeel van massage is dat het lichaam vriendelijk en liefdevol wordt aangeraakt. De massage is diep ontspannend. In mijn optiek is ontspanning het begin van weer heel en gezond worden. Daarnaast werkt ontspanning preventief. Het voorkomt klachten.

Ik werk met natuurzuivere olie van het merk Chi. De geur en warmte van de olie werkt mee aan diepe ontspanning.

Tuina massage maakt onderdeel uit van de Chinese Geneeskunde. Net als bij acupunctuur kijk ik dus welke energie in het lichaam uit balans is. Dat bepaalt welke massage technieken er gebruikt worden en welke meridianen aan bod komen.