Moxa

Moxa

‘Een acupunctuurpraktijk die niet naar moxa ruikt, moet je vijf mijl mijden,’ is een gevleugelde uitspraak in de Chinese Geneeskunde. Dus gebruik ik in mijn praktijk moxa, of moxibution, veelvuldig. Het is geschikt voor verschillende klachten waaronder pijn.

Wat is moxa?

Moxa is gemaakt van Artemisia Vulgaris (bijvoet). De blaadjes pluk je in mei. Daarna worden ze gemalen en heel veel keer gezeefd. Zo krijg je mooie, pure flos. Van deze flos kun je draadjes draaien ter grote van een rijstkorrel. Of je maakt er een kegeltje van ter grootte van een bruine boon of zo’n grote witte boterboon. Deze kegeltjes of rijstkorrels plaats je op de huid. Dit heet directe moxa. Je steekt de kegeltjes aan met een wierookstokje. Je dooft het kegeltje ruim voordat het vuur de huid raakt.  De uitwerking is verrassend: verhardingen verdwijnen, pijn vermindert of verdwijnt. Een gevoelloze plek krijgt weer gevoel.

Omdat ik een heel erg zuivere vorm van het kruid gebruik, voel je een milde warmte. Er is nauwelijks rook en de geur is aangenaam zoetig. Zelfs mensen met allergie├źn kunnen deze Japanse moxibustion meestal goed verdragen. In een aantal gevallen geef ik voor gevormde moxa mee naar huis. Die kun je thuis veilig en gemakkelijk gebruiken.

Voorbeelden

Wil je weten hoe bijvoet in de praktijk gebruikt wordt? Op de site van mijn Japanse leverancier Kobayashi vind je een diavertoning van directe moxa en het gebruik ervan.

Voor Qing Bai, Academie voor Chinese Geneeskunde, geef ik elk jaar een bijscholing over moxibustion en zijn gebruik. De bijscholing is bedoeld voor acupuncturisten en tuina therapeuten.

Vroedvrouwen gebruiken moxa om bij en stuitligging het kind te draaien. Maar je kan er ook voor bij mij terecht. Hiervoor gebruik je een moxasigaar die veel hitte afgeeft. Ik vraag dan altijd of er een partner mee kan komen. Die leer ik de behandeling thuis te doen. Je kunt moxa ook gebruiken om een bevalling op te wekken.