Moxa

Moxa

‘Een acupunctuurpraktijk die niet naar moxa ruikt, moet je vijf mijl mijden,’ is een gevleugelde uitspraak in de Chinese Geneeskunde. In mijn praktijk gebruik ik moxa of moxibution voor verschillende klachten waaronder pijn.

Moxa is gemaakt van Artemisia Vulgaris (bijvoet). De blaadjes worden in mei geplukt, gemalen en heel veel keer gezeefd totdat je mooie pure flos krijgt. Van deze flos kun je kegeltjes draaien ter grote van een rijstkorrel, een bruine boon, of zo’n grote witte boterboon. De kegeltjes of rijstkorrels plaats je op de huid. Dit wordt directe moxa genoemd. Je steekt de bijvoet aan met een wierrookstokje. Je dooft hem weer ruim voor hij de huid raakt.  De uitwerking is vaak verrassend: verhardingen verdwijnen, pijn verminderd of verdwijnt, ineens is er weer gevoel in een voorheen gevoelloze plek.

Omdat ik heel erg zuivere moxa gebruik voel je een milde warmte, is er nauwelijks rook en verspreidt zich een aangename, zoetige geur. Ook mensen met allergieën kunnen moxibustion meestal goed verdragen.

In een aantal gevallen geef ik moxibustion mee om thuis te gebruiken. In dat geval geef ik voorgemaakte kegeltjes mee die thuis veilig te gebruiken zijn.

Wil je weten hoe moxa in de praktijk gebruikt wordt? Op de site van mijn Japanse leverancier Kobayashi vind je een goede diavertoning van directe moxibustion.

Voor Qing Bai, Academie voor Chinese Geneeskunde, geef ik elk jaar een bijscholing over moxa voor acupuncturisten en tuina therapeuten over deze technieken.

Een speciale techniek wordt gebruikt bij een stuitligging om het kind te draaien. Hiervoor wordt een moxasigaar gebruikt die heel veel hitte afgeeft. Al het kind gedraaid moet worden, vraag ik altijd of er een partner mee kan komen. Die leer ik de behandeling thuis te doen.