Qigong

Lever

Qigong

Qigong betekent het oefenen van qi, van energie. Het is een van de pijlers van de Chinese geneeskunde. Het oefenen van het lichaam is plezierig en helpt bij het voorkomen van ziekten. Wat dat betreft verschilt de Chinese opvatting over gezondheid niet van de westerse: een gezonde geest in een gezond lichaam. Op het plaatje zie je een oefening uit de serie 12 meridiaanstrekkingen.

Qigong oefeningen zijn meestal eenvoudig en makkelijk aan te leren. Je hoeft er niet ongelofelijk soepel en lenig voor te zijn. Als je een tijd oefent, wordt je dat uiteindelijk wel. De basisingrediƫnten voor de oefeningen zijn aandacht en ontspanning.

Wat kun je verwachten

Er zijn talloze qigong oefeningen en series. Series die in regelmatig in mijn lessen uitdiep zijn: de acht brokaten (Ba Duan Jin), de 12 oefeningen voor pezen en speiren (Jing Jin), de 12 meridiaanstrekkingen, 12 spiraal oefeningen, wilde ganzen qigong, acht therapeutische oefeningen tegen pijn, de vijf schatten, de vijf zang oefeningen en boeddhistische beweginsoefeningen (de acht wonderbaarlijke oefeningen). Vast onderdeel van de lessen is een korte meditatie, zittend dan wel liggend. Soms doen we ook een passende massage. Oefeningen, massage en meditatie zijn allemaal onderdelen van qigong.

Wil je meer weten over qigong of de verschillende series, kijk dan op de site van Centrum Well aan Het Wiemelink 40 in Vorden. Op 12 september geef ik een open les op dinsdagochtend van 09.00 tot 10.15. Vanaf 19 september is er een introductiecursus qigong op dezelfde tijd.

In mijn cursussen stem ik de oefeningen vaak af op de energie van het seizoen. Volgens de levensfilosofie van de oude Chinezen is wie in overeenstemming leeft met de vier seizoenen, een lang en gelukkig leven beschoren. In de herfst verzamelen we energie om ons op de winter voor te bereiden. Oefeningen voor de longen helpen ons in dit seizoen om ons sterk te maken voor de naderende kou. In de winter koesteren we de verzamelde energie met rustige, zachte bewegingen en massage (alleen of samen). Als de lente zich aankondigt kunnen we onze energie meer naar buiten richten. De oefeningen zijn uitbundiger en energieker. Het rekken en strekken van de pezen en spieren en stevige massage past hier bij. In de zomer genieten we van de volheid die zich in- en om ons heen manifesteert. Oefeningen voor het hart kunnen helpen om contact te maken met die vrijgevige energie.

Ik heb qigong van verschillende leraren geleerd waaronder Jay Elfring, Thierry Alibert en Paul Lam. Vanuit de Chinese Geneeskunde ben ik ook bekend met medische qigong oefeningen die gericht zijn op specifieke gezondheidsklachten.

Bijscholingen

Als docent Chinese Geneeskunde geef ik regelmatig bijscholingen voor acupuncturisten en tuinatherapeuten voor Qing Bai. Op hun studiebord vind je aankondigingen van deze bijscholingen.