Over Jolinda van Hoogdalem

Even voorstellen: Jolinda van Hoogdalem
Je bent van harte welkom in mijn praktijk.

Jolinda van Hoogdalem is via taiji en qigong gegrepen door de Chinese Geneeskunde. Vanuit de praktijk ontstond de wens om meer te leren van deze Chinese gezondheidstraditie. Wat begon uit pure interesse werd een levensweg.

Mijn ervaring

Oosterse Geneeskunde vertegenwoordigt voor Jolinda van Hoogdalem een geneeskunde met een ziel, beoefend met het hart. Vanuit die passie geeft zij sinds september 2007 theorielessen Chinese Geneeskunde bij de Shu Ha Ri. Daaruit kwamen bijscholingen voort bij Academie Qing Bai. De belangrijkste onderwerpen daarvan: acupunctuur en slaap, moxa, qigong, en miso, een Japanse superfood.

Opleidingen

Ik heb de volgende opleidingen gevolgd:

  • Tuina; de Academie voor Chinese Geneeskunde Qing Bai (2004)
  • Acupunctuur;  Academie voor Chinese Geneeskunde Qing Bai (2006)
  • Westerse Medische Basiskennis (2007)
  • Toyohari , een jarige post-doc Japanse Acupunctuur(2011)
  • Post graduate Japanse Acupunctuur Toyohari, een jarig (2018)

Elk jaar volg ik bijscholingen op het gebied van acupunctuur en westerse medische basiskennis.  De afgelopen jaren bijvoorbeeld over: pediatrie (kindergeneeskunde), gynaecologie (vrouwen), gynaecologie (mannen), vijf elementen acupunctuur, Japanse acupunctuur, Thaise massage, Meridianen Acupunctuur, Treatment Blocks, Klassieke meridiaan therapie, Chinese filosofie, voeding, etc. Hierdoor blijf ik bij in mijn vakgebied en ontwikkel ik mijn vakkennis.

Taiji en qigong

In 1995 begon ik met qigong en taiji bij Centrum Well in Utrecht. Jay Elfrink was mijn eerste taijileraar. Daarvoor beoefende ik ruim tien jaar aikido, een Japanse krijgskunst. Later rolde ik in de lerarenopleiding taiji chuan en qigong bij De Vijf Jaargetijden. Mijn taijileraar Jay Elfring is helaas in 2011 overleden. Van hem erfde ik Centrum Well. De Fransman Thierry Alibert, is een andere taijileraar die mij geinspireerd heeft.  Zo’n acht jaar trainde ik bij hem in de oude yangstijl. Ook volgde ik een korte opleiding bij de Australische taijileraar Paul Lam. Op dinsdagochtend geef ik in Centrum Well  ik een op zijn taiji geïnspireerde groep taiji voor gezondheid, speciaal voor mensen met bijvoorbeeld reuma, ME, MS, fybromyalgie en dergelijke.

Meditatie

Zen is een andere passie. Jiun Hogen Roshi ontmoette ik in 1992. Bij haar ben ik blijven blijven trainen. Zij is een Nederlandse zenmeester die in Wapserveen (Drenthe) een zen centrum leidt. Zij benoemde mij in 2016 tot zenleraar. Regelmatig geef ik  weekenden over zen en qigong: Heldere geest, wakker lichaam in de Noorder Poort. Daarnaast begeleid ik als meditatieleider een wekelijkse zengroep in Centrum Well.