Over Jolinda van Hoogdalem

Jolinda van Hoogdalem
Yang Sheng

Wat mij boeit in de Chinese Geneeskunde is dat theorie en filosofie sterk geworteld zijn in de praktijk. De filosofie over qi, yin en yang en de vijf elementen zijn ontstaan uit goed kijken naar hoe de natuur werkt en hoe zich dat vertaalt in het menselijk lichaam. De filosofie is gebaseerd op ervaring.

Daarbij kijkt de Chinese geneeskunde naar de mens in zijn omgeving. Bij een behandeling betrek je ook de persoonlijkheid van degene die voor je zit, de manier waarop hij of zij leeft, de dingen die op dat moment een rol spelen in iemands leven. Al die zaken zijn van belang bij het weer levenskrachtig worden, bij het helen.

Chinese geneeskunde is voor mij een geneeskunde met een ziel, beoefend met het hart. Met dezelfde passie geef ik sinds september 2007 les in de theorie lessen Chinese Geneeskunde bij de Shiatsu Academie Shu Ha Ri. Sinds een aantal jaar geef ik regelmatig bijscholingen bij Qing Bai, Academie voor Chinese Geneeskunde over acupunctuur en slaap, moxa, qigong en miso, een Japanse superfood.

Acupunctuur en moxa
Opleidingen

  • Academie voor Chinese Geneeskunde Qing Bai – Tuina (2004)
  • Academie voor Chinese Geneeskunde Qing Bai – Acupunctuur (2006)
  • Westerse Medische Basiskennis (2007)
  • Een jarige post-doc Japanse Acupunctuur Toyohari (2011)
  • Een jarige post graduate Japanse Acupunctuur Toyohari (2018)

Om erkend te zijn als acupuncturist volg ik ieder jaar bijscholingen op het gebied van acupunctuur en westerse medische basiskennis; onder andere op het gebied van: Pediatrie (kindergeneeskunde), Gynaecologie (vrouwen), Gynaecologie (mannen), vijf elementen acupunctuur, Japanse acupunctuur, Thaise massage, Meridianen Acupunctuur, Treatment Blocks, Klassieke meridiaan therapie, Chinese filosofie, Voeding

Taiji en qigong

In 1995 ben ik met qigong en taiji begonnen. Daarvoor beoefende ik zo’n tien jaar aikido, een Japanse krijgskunst. In 2003 volgde ik de lerarenopleiding taiji chuan en qigong bij De Vijf Jaargetijden, een opleiding verbonden aan Centrum Well in Utrecht. Mijn taijileraar Jay Elfring is helaas overleden. Van hem erfde ik in 2011 Centrum Well. Een voor mij andere belangrijk taijileraar en inspirator is de Thierry Alibert. Ik heb zo’n acht jaar bij hem getrained in de oude yangstijl. In 2010 volgde ik een korte opleiding bij de Australische taijileraar Paul Lam. In Centrum Well geef ik een op zijn taiji ge├»nspireerde groep taiji voor gezondheid, speciaal voor mensen met bijvoorbeeld reuma, ME, MS, fybromyalgie en dergelijke.

Sinds een aantal jaar geef ik qigong bijscholingen voor acupuncturisten voor Qing Bai, Academie voor Chinese Geneeskunst.

Meditatie

Sinds 1992 beoefen ik zen bij Jiun Hogen Roshi. Zij is een Nederlandse zenmeester die in Wapserveen (Drenthe) een zencentrum leidt. In 2016 heeft zij mij tot zenleraar benoemd. In het zencentrum Noorderpoort geef ik regelmatig weekenden over zen en qigong: Heldere geest, wakker lichaam. In Utrecht begeleid ik als meditatieleider een wekelijkse zengroep in Centrum Well.