Over Jolinda van Hoogdalem

Even voorstellen: Jolinda van Hoogdalem
Je bent van harte welkom in mijn praktijk.

Een korte introductie van Jolinda van Hoogdalem en hoe ik tot de Chinese Geneeskunde gekomen ben. Allereerst was er taiji en qigong. Vandaar uit ontstond de wens om meer te leren van deze Chinese gezondheidstraditie. Uiteindelijk werd dat mijn levensweg.

Mijn ervaring

Oosterse Geneeskunde vertegenwoordigt voor Jolinda van Hoogdalem geneeskunde met een ziel. De beoefening is vanuit het hart. Na afloop van haar studie geeft zij sinds september 2007 theorielessen Chinese Geneeskunde bij de Shu Ha Ri. Daaruit kwamen bijscholingen voort bij Academie Qing Bai. De belangrijkste onderwerpen daarvan: acupunctuur en slaap, moxa, qigong, en miso (een Japanse superfood).

Opleidingen

Ik heb de volgende opleidingen gevolgd:

  • Tuina; de Academie voor Chinese Geneeskunde Qing Bai (2004)
  • Acupunctuur;  Academie voor Chinese Geneeskunde Qing Bai (2006)
  • Westerse Medische Basiskennis (2007)
  • Toyohari , eenjarige post-doc Japanse Acupunctuur(2011)
  • Post graduate Japanse Acupunctuur Toyohari, eenjarig (2018)
  • Engaging Vitality, eenjarig (2022)

Elk jaar volg ik bijscholingen op het gebied van acupunctuur en westerse medische basiskennis.  De afgelopen jaren bijvoorbeeld over: pediatrie (kindergeneeskunde), gynaecologie (vrouwen), gynaecologie (mannen), vijf elementen acupunctuur, Japanse acupunctuur, Thaise massage, Meridianen Acupunctuur, Treatment Blocks, Klassieke meridiaan therapie, Moxa, Acupunctuur en pijn, Chinese filosofie, voeding, etc. Hierdoor blijf ik bij in mijn vakgebied en ontwikkel ik mijn vakkennis.

Daarnaast geef ik bijscholingen bij Academie voor Chinese Geneeskunde Qing Bai in moxa, effectieve acupunctuur voor slaap, qi gong en miso.

Taiji en qigong

In 1995 begon ik met qigong en taiji bij Centrum Well in Utrecht. Het centrum is inmiddels gesloten vanwege een verhuizing. Jay Elfrink was mijn eerste taijileraar. Daarvoor beoefende ik ruim tien jaar aikido, een Japanse krijgskunst. Later rolde ik in de lerarenopleiding taiji chuan en qigong bij De Vijf Jaargetijden. Mijn taijileraar Jay Elfring is helaas in 2011 overleden. Van hem erfde ik Centrum Well in Utrecht waar ik vijftien jaar les gegeven heb. De Fransman Thierry Alibert is een andere taijileraar die mij geinspireerd heeft.  Zo’n acht jaar trainde ik bij hem in de oude yangstijl. Ook volgde ik een korte opleiding bij de Australische taijileraar Paul Lam.

Meditatie

Zen is een andere rode draad in mijn leven. Jiun Hogen Roshi ontmoette ik in 1992. Zij is een Nederlandse zenmeester die in Wapserveen (Drenthe) het zen centrum Noorder Poort leidt. Zij benoemde mij in 2016 tot zenleraar. Regelmatig geef ik  weekenden over zen en qigong: Heldere geest, wakker lichaam in de Noorder Poort. Ik ben als zenleraar ook verbonden aan Zentrum in Utrecht waar ik op woensdagochtend lesgeef.