In mijn praktijk werk ik onder andere met Japanse acupunctuur technieken. Ik gebruik technieken uit de: Toyohari, maar ook uit Engaging Vitality en verschillende moxa technieken. Het zijn zachte en pijnloze technieken. Is dat dan anders dan Chinese acupunctuur? Ja en nee.
Het is anders omdat de Japanse acupunctuur technieken verfijnder zijn. Ik werk met heel erg dunne zilveren naalden die de huid net aanraken. Deze priktechniek is zacht en pijnloos. Daarnaast gebruik ik ook andere naalden: een gouden stompe naald (teishin), een bolle naald (enshin) of koperen trompetachtige naald (zanshin). De technieken (strijken, kloppen, aanraken) zijn zacht en pijnloos. Op de foto zie je een teishin (gouden, stompe naald).
Voor kinderen zijn er weer andere speciale technieken: shonishin.
Daarnaast werk ik met zuivere moxa. Ik rol er kegeltjes van of gebruik ze ter grootte van een rijstkorrel. De moxa steek ik aan. Je voelt de aangename warmte, maar de moxa brandt natuurlijk niet op de huid. Opnieuw een verfijnde en aangename, pijnloze techniek. Op mijn pagina over moxa vind je meer informatie over deze bijzondere methode.
Japanse acupunctuur komt overeen met Chinese acupunctuur in het gebruik van meridianen en acupunctuurpunten. Beiden grijpen terug op klassieke kennis over het meridiaanstelsel en zijn werking. Het grote verschil is de manier waarop er behandeld wordt. Waar de Chinese acupuncturist naalden die in de huid zet, raakt de Japanse acupuncturist de huid licht aan of zet uiterst dunne naalden heel oppervlakkig. Een ander verschil is dat ik nadat ik een naaldtechniek gedaan heb, direct de pols voel om te voelen wat het effect is. Soms kan de klant direct meevoelen dat er ergens pijn verminderd is of er minder spanning is dan voorheen op bepaalde plekken.