Acupunctuur voor kinderen

Acupunctuur behandeling bij baby

Acupunctuur voor kinderen is voor baby’s en kinderen tot een jaar of vijf. Kleine mensen behandelen we in de Japanse acupunctuur met speciale technieken: shonishin. Letterlijk betekent dat: technieken voor kinderen. Kinderen zijn immers nog niet volgroeid. Hun energie is licht en snel. Dat vraagt ook om een snelle en lichte, speelse behandeling waarbij het kind zich volledig op zijn gemak kan voelen.

Technieken

De technieken bestaan onder andere uit strijken, kloppen, wrijven en zachte druk uitoefenen al dan niet met speciale instrumenten. Soms zijn die echter zo klein of licht van materiaal, dat het kind het vaak niet eens in de gaten heeft dat er iets meer dan alleen een hand gebruikt wordt. Op de foto zie je hoe een wat grotere, stompe naald gebruikt wordt om een acupunctuurpunt te stimuleren. Sommige technieken zoals strijken en kloppen zijn eenvoudig voor de ouders om zelf te leren en uit te voeren zodat de behandeling buiten de praktijk verder gaat. Ouders vinden het ook vaak fijn om te leren wat ze zelf nog meer kunnen doen voor hun kind.

Tuinamassage voor kinderen

Ook in de Chinese acupunctuur gebruik je speciale technieken voor kinderen, met name massage. Voor mijn opleiding Chinese acupunctuur heb ik onder andere stage gelopen op de kinderafdeling van een Chinees ziekenhuis. Ook deze technieken kunnen in veel gevallen makkelijk door de ouders geleerd en toegepast worden.

In mijn praktijk kijk ik wat het kind nodig heeft en overleg met de ouder wat eventueel thuis mogelijk is.

Soorten klachten

Met wat voor soort klachten kunnen kinderen met hun ouders terecht?
Onrustig slapen
Buikkrampen
Diarree
Huiduitslag
Allergie├źn
Terugkerende verkoudheid of oorontsteking
Spijsverteringsklachten
Onrustig of hyperactief

De behandeling is er op gericht om het zelf genezend vermogen van het kind te versterken zodat het zonder klachten kan genieten van de kindertijd.