Indicaties

Soms bellen mensen mij om te vragen of ze terecht kunnen met klachten over……..

Het antwoord is meestal ja. Je kunt in principe met allerlei soorten lichamelijke problemen naar de acupuncturist zonder verwijzing van je huisarts. De Chinese geneeskunde kijkt naar welke disbalans in de meridianen bepaalde klachten veroorzaakt. Voor de Westerse geneeskunde heeft het ineens achteruitgaan van de ogen, hoofdpijn bij de slapen en sneller kwaad zijn, niets met elkaar te maken. Voor de Chinese geneeskunde zijn het uitingen van een en hetzelfde systeem dat uit balans is. De Chinese geneeskunde zoekt naar een samenhang in de klachten waarbij naar de hele mens gekeken wordt.

Voor sommige klachten is bewezen dat acupunctuur helpt. Op de website van de Wereld Gezondheids Organisatie staat een hele lijst: allergie├źn, gewrichtsklachten, pijn, klachten rondom zwangerschap en bevalling, huidklachten, keel-, neus-, en oorklachten, spijsverteringsklachten, urinewegproblemen, menopauze- en menstruatieklachten, slapeloosheid, somberheid en depressie, angst en andere mentale problemen. De vakvereniging voor acupuncturisten en tuinatherapeuten, Zhong, geeft een uitgebreide lijst met te behandelen symptomen.

Acupunctuur en massagetherapie kunnen ook prima samen met een Westerse aanpak, zoals in het verzachten van bijwerkingen van medicijnen. Acupunctuur helpt bijvoorbeeld bij de bijwerkingen van chemotherapie en ondersteunt zo het kunnen ‘uitzitten’ van de therapie. Hierbij kun je denken aan misselijkheid, nachtzweten, opvliegers, pijn en vermoeidheid, neuropathie en somberheid. Het is altijd raadzaam om met je behandelaar te overleggen of in ieder geval te melden dat je ook bij een acupuncturist bent.

In principe zijn de dingen waar je last van kunt hebben onuitputtelijk. Omdat de Chinese Geneeskunde naar het achterliggende patroon kijkt, zijn ze in principe allemaal te behandelen. De mate van succes hangt af van de ernst van de klachten en hoe lang ze er al zijn.