Taiji als medicijn

Taiji

Taiji, ook wel geschreven als Tai Chi, is een Chinese vechtkunst. Tegenwoordig wordt taiji echter niet meer zozeer beoefend om te leren vechten, maar om op een natuurlijke manier te leren bewegen, oftewel: taiji als medicijn. Het is een krachtige middel tegen stress en haast.

Naturlijk bewegen

In mijn lessen leg ik de nadruk op natuurlijk bewegen, of het nu gaat om gezondheid of om de principes van zelfverdediging. Onder natuurlijk bewegen versta ik bewegen in overeenstemming met wat de mogelijkheden zijn van het lichaam. Daarbij onderzoek je hoe je kunt efficient kunt bewegen met minimale inspanning.  Je leert hoe je krachtig kunt zijn, zonder te vechten. Hoe je ontspannen en soepel kunt bewegen en tegelijkertijd alert kunt zijn.

Effecten

Mensen die taiji beoefenen merken dat ze een betere balans ontwikkelen en minder gauw vallen of struikelen. Ze merken dat ze sneller reageren als er iets onverwachts gebeurt. Daardoor voorkom je ongelukken. Ze zijn meer ontspannen en daardoor ook relaxter op hun werk of thuis. Maar bovenal ontwikkelen ze plezier in bewegen.

Door aandachtig te bewegen leer je je eigen lichaam heel goed kennen. Je ontwikkelt een bepaalde gevoeligheid. Je voelt je lichaam beter. Of anders gezegd: je aard meer. Maar je wordt niet alleen lichamelijk stabieler, ook mentaal en emotioneel ontstaat meer rust en ruimte. Taiji is wat dat betreft een medicijn zonder bijwerkingen. Of het moet zijn dat je verslaafd raakt aan de taiji 🙂

Kennismaken

Wil je kennismaken met taiji, ga dan naar de website van mijn taiji&qigong school Centrum Well. Ik geef les in de lange 108-vorm in de Yangstijl en in de Sun stijl. De Sun stijl is licht en elegant en bij uitstel geschikt voor mensen die wat beperkter in hun bewegingen zijn.

Wil je meer weten over qigong, dan kun je ook op mijn qigong pagina kijken.