Qigong


Wanneer de tienduizend dingen en het gras en de bomen leven, zijn ze soepel en plooibaar;

Wanneer ze dood zijn, zijn ze verschrompeld en uitgedroogd.
Daarom zeggen we dat het harde en onbuigzame metgezellen zijn van de dood,
En het soepele, het zachte, het weke en het tere metgezellen van het leven.
- Lao Tzu; Dao De Jing -

Energie opbouwen

Qigong betekent het oefenen van qi, van energie. Het is een van de pijlers van de Chinese geneeskunde. Het oefenen van het lichaam is plezierig en helpt bij het voorkomen van ziekten. Wat dat betreft verschilt de Chinese opvatting over gezondheid niet van de westerse: een gezonde geest in een gezond lichaam. In China wordt qigong ook gebruikt om ziekten te genezen. De qigong lessen worden gegeven in Centrum Well.

Aandacht en ontspanning

De oefeningen zijn meestal eenvoudig en makkelijk aan te leren. Je hoeft er niet ongelofelijk soepel en lenig voor te zijn. Als je een tijd oefent, wordt je dat uiteindelijk wel. De basisingrediënten voor de oefeningen zijn aandacht en ontspanning.

Qigongoefeningen en de seizoenen

Er zijn talloze qigong oefeningen en series. In mijn qigong cursussen stem ik de oefeningen vaak af op de energie van het seizoen. Volgens de levensfilosofie van de oude Chinezen is wie in overeenstemming leeft met de vier seizoenen, een lang en gelukkig leven beschoren. In de herfst verzamelen we energie om ons op de winter voor te bereiden. Oefeningen voor de longen helpen ons in dit seizoen om ons sterk te maken voor de naderende kou. In de winter koesteren we de verzamelde energie met rustige, zachte bewegingen en massage (alleen of samen). Als de lente zich aankondigt kunnen we onze energie meer naar buiten richten. De oefeningen zijn uitbundiger en energieker. Het rekken en strekken van de pezen en spieren en stevige massage past hier bij. In de zomer genieten we van de volheid die zich in- en om ons heen manifesteert. Oefeningen voor het hart kunnen helpen om contact te maken met die vrijgevige energie.

Medische qigong

Ik heb qigong van verschillende leraren geleerd waaronder Thierry Alibert en Paul Lam. Vanuit de Chinese Geneeskunde ben ik ook bekend met medische qigong, qigong oefeningen die gericht zijn op specifieke gezondheidsklachten. Ik ben bekend met de acht brokaten, de helende klanken, de 12 meridiaanstrekkingen, wilde ganzen qigong, acht therapeutische oefeningen tegen pijn, de vijf schatten, de vijf zang oefeningen en boeddhistische qigong (de acht wonderbaarlijke oefeningen).

Workshops

In Centrum Well maar ook daar buiten geef ik regelmatig worskhops qigong en taiji. Op de homepage vindt je aankondigingen van deze workshops.