Taiji voor managers

Taiji

Taiji is van oorsprong een vechtkunst. De bewegingsprincipes van taiji zijn echter hetzelfde als bij qigong. Mensen die taiji beoefenen zie je meestal een reeks langzame bewegingen maken. Als je bewegingen heel langzaam uitvoert, scherpt dat je aandacht. Daarbij moet je de bewegingen nauwkeurig uitvoeren. Langzaam bewegen geeft ook ontspanning. De meeste mensen beginnen vaak om die reden met taiji. Ze willen 'uit hun hoofd' en meer 'in hun lichaam'.

Bewegingsprincipes

Tijdens mijn lessen taiji besteed ik veel aan bewegingprincipes zoals ontspannen bewegen, bewegen vanuit het centrum en aarden. Ook is er aandacht voor de martiale toepassingen en het werken in tweetallen met luisteren handen, of duwende handen. Ik geef les in de korte vorm en de lange vorm, beiden in de yangstijl.

Taiji voor gezondheid

Daarnaast geef ik speciale lessen taiji voor gezondheid voor mensen die kampen met bewegingsbeperkingen doordat ze last hebben van reuma, ME, herstellen na een chemo of andere gezondheidsproblemen. De lessen worden in Centrum Well gegeven.

Taiji voor managers

Ook geef ik regelmatig workshops taiji of qigong voor mensen in het onderwijs of bedrijfsleven. Bijvoorbeeld op de gezondheidsdagen van de Hoge School Utrecht, een introductie taiji voor NS personeel tijdens een vitaliteitsweek, taiji ter ontspanning voor managers van het Ministerie van Welzijn, taiji en qigong tijdens een teamdag voor coaches van Jobstap, een introductie van taijiprincipes voor managers voor Advies- en Trainigsbureau Zuidema, qigong met klanken voor leerlingen van de Hoge School voor de Kunsten en een serie lessen voor werknemers van zorgverzekeraar Achmea.

Oude Yangstijl taiji

Ik beoefen zelf sinds 1995 qigong en taiji. Daarvoor trainde ik zo'n tien jaar aikido. In de taiji ben ik vertrouwd met de yangstijl, zowel de korte als de lange vorm. Tegenwoordig train ik veel bij de fransman Thierry Alibert. Hij is doorkneed in de oude yangstijl die teruggaat op Yang Lu Chan. Thierry Alibert is drie keer per jaar in Nederland in Centrum Well voor workshops over deze oude yangstijl. Meer informatie over de oude yangsstijl vindt je op de website van Thierry Alibert en op de site van Centrum Well.