Jolinda van Hoogdalem

Over Jolinda van Hoogdalem

Wat mij boeit in de Chinese Geneeskunde is dat de theorie en filosofie sterk geworteld zijn in de praktijk. De filosofie over qi, yin en yang en de vijf elementen zijn ontstaan uit goed kijken naar hoe de natuur werkt en zich vertaalt in het menselijk lichaam. Ze zijn gebaseerd op ervaring. Daarbij kijkt de Chinese geneeskunde naar de mens in zijn omgeving. Bij een behandeling betrek je ook de persoonlijkheid van degene die voor je zit, de manier waarop hij of zij leeft, de dingen die op dat moment een rol spelen in iemands leven. Al die zaken zijn van belang in het weer levenskrachtig worden, in het helen. Chinese geneeskunde is wat dat betreft voor mij een geneeskunde met een ziel, beoefend met het hart. Met dezelfde passie geef ik sinds september 2007 les in de Traditionele Chinese Geneeskunde bij de Shiatsu Academie Shu Ha Ri.

Opleiding


Academie voor Chinese Geneeskunde Qing Bai - Tuina (2004) 
Academie voor Chinese Geneeskunde Qing Bai - Acupunctuur (2006)
Westerse Medische Basiskennis (2007)
Een jarige post-doc Japanse Acupunctuur Toyohari (2011)

Bijscholingen:

Pediatrie (kindergeneeskunde), Gynaecologie (vrouwen), Gynaecologie (mannen), vijf elementen acupunctuur, Japanse acupunctuur, Thaise massage, Taoïstische Orgaanmassage (Chi Nei Tsang), Meridianen Acupunctuur en diverse bijscholingen Chinese filosofie. 

 

Taiji en qigong

In 1995 ben ik met qigong en taiji begonnen. Tijdens mijn studie volgde ik de lerarenopleiding taiji chuan en qigong bij De Vijf Jaargetijden, een opleiding verbonden aan Centrum Well in Utrecht. Inmiddels ben ik mede-eigenaar en docent taiji en qigong bij Centrum Well. Mijn belangrijkste taijileraar en inspirator op dit moment is Thierry Alibert. Sinds 2010 ben ik door taijileraar Paul Lam opgeleid en erkend Taiji docent voor Reuma. In Centrum Well leid ik een speciale groep taiji voor gezondheid voor mensen met bijvoorbeeld reuma, ME, MS, fybromyalgie en dergelijke.

Meditatie

Sinds 1992 beoefen ik zen, daarbij word ik vooral geïnspireerd door Jiun Hogen Roshi. Zij is een Nederlandse zenmeester die in Wapserveen (Drenthe) een zencentrum leidt. Sinds 2004 begeleid ik een zengroep in Utrecht.