Meditatie

 
Bij meditatie richt je je aandacht helemaal naar binnen. Er is alleen jij en je ademhaling, tot zelfs daar geen verschil meer tussen is. Meditatie helpt bij het opbouwen van qi. Daarbij brengt het rust in onze vaak onrustige geest. Meditatie kan ons ook goed helpen als we ziek zijn. Met behulp van meditatietechnieken kunnen we beter kijken naar pijn en de oorzaken van pijn. We kunnen wat losser tegenover ons eigen lichaam staan en ons minder te vereenzelvigen met onze ziekte.

Zen

In 1992 ben ik met zen meditatie begonnen onder leiding van Jiun Hogen Roshi. Zij is een Nederlandse zenmeester die in Wapserveen het zenmeditatiecentrum De Noorderpoort  leidt. In juni 2016 ben ik door Jiun Roshi geordineerd tot zenleraar.

Sinds 2004 begeleid ik in Utrecht zenmeditatiegroepen. Op maandag- en woensdagavond kun je terecht bij Centrum Well in de Doelenstraat.  Er zijn groepen voor wie begint met mediteren en groepen voor mensen die al langer zitten. Er is ook een leraar die duidelijke meditatie-instructie geeft en de studenten begeleidt als daar behoefte aan is. Kijk voor informatie op de site van zengroep Utrecht. (www.zenutrecht.nl)

Taiji en zen

Sinds 2011 geef ik regelmatig zen en taiji weekenden op de Noorderpoort. Op de homepage vind je aankondigingen van deze weekenden.