Achtergronden

Acupunctuur is ontstaan in China. Het heeft zich over vele duizenden jaren ontwikkelt. Het eerste geschrift waarin de principes van de Chinese Geneeskunde worden beschreven, is het Handboek van de Gele Keizer, de Nei Jing Su Wen en Lingshu. Dit boek is in 2500 voor Christus ontstaan. Een paar honderd jaar later werden de principes verder uitgelegd in de Nan Jing. Beiden boeken zijn nog steeds een bron van inspiratie voor hedendaagse acupuncturisten. 

Natuurlijk is er daarna veel gebeurd op het gebied van geneeskunde. Elke grote geneeskundige bouwde verder op het werk van zijn voorgangers. Na 1900 heeft de Chinese Geneeskunde invloeden van de Westerse Geneeskunde ondergaan. Elke Chinese therapeut heeft minimaal ook Westerse Medische Basiskennis. Er zijn nieuwe vormen ontwikkelt zoals ooracupunctuur, schedelacupunctuur, voetreflexologie en dergelijke. Tegenwoordig wordt er veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van acupunctuur voor bepaalde aandoeningen. Op de homepage vindt u een knop met onderzoek waarin u hierover kun lezen. 

Japanse acupunctuur

Chinese acupunctuur is ook de zee overgestoken naar Japan en heeft zich daar verder ontwikkelt als meridiaantherapie. Toyohari, de vorm die ik beoefen, is daar een modern voorbeeld van. Bij deze vorm van acupunctuur worden heel dunnen zilveren naalden gebruikt om punten aan te raken. En er worden ook allerlei andere 'naalden' gebruikt: een stompe naald, een trompetvormige naald, een naald met een grote bol aan het uiteinde. Met deze naalden wordt vanzelfsprekend niet geprikt. 

Tuina en Shiatsu

Ook tuina massage heeft westerse invloeden ondergaan, denk aan de mysofascia meridianen van Meyers die een nieuwe verklaring geven voor de onderlinge verbondenheid in het lichaam. Myers baseerde zijn theorie op werk van Ida Rolf, zij ontwikkelde een Westerse visie op het lichaam als een geheel.

Ook Tuina is de zee overgestoken naar Japan en heeft zich ontwikkelt als Shiatsu. Beiden gaan terug op dezelfde principes van de Gele keizer. Daarom kan ik als Acupunctuur therapeut met een Chinese Acupunctuur opleiding, lesgeven als theoriedocent aan de Shiatsu Academie Shu Ha Ri.