Nier meridiaan

Nier meridiaanAcupunctuur


Een acupuncturist behandelt met acupunctuurnaalden. Dit zijn heel erg dunne naalden die op bepaalde punten in de huid geprikt worden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Bij de traditionele Chinese manier wordt over het algmeen wat dieper geprikt en is er meestal een duidelijk gevoelde sensatie. Bij de Japanse acupunctuur die ik beoefen (toyohari), wordt de huid slechts licht aangeraakt of heel oppervlakkig geprikt. De sensatie is soms als een lichte tinteling voelbaar, soms niet. 

Meridianen

Hoe weet ik nu welke punten ik moet prikken? Uitgangspunt voor de behandeling is het meridiaannetwerk van het lichaam. Volgens de Chinese Geneeskunde kent het lichaam 12 hoofdmeridianen, 8 extra-meridianen en nog een 36-tal aftakkingen. Het meridiaanstelsel is een uitgebreid netwerk van kanalen, rivieren, zijstroompjes en beekjes door het hele lichaam. Op deze manier worden boven en beneden, voor en achter, links en rechts, binnen en buiten met elkaar verbonden. Het is de taak van de acupuncturist om vast te stellen welke stroom verstoord is en klachten veroorzaakt. De klachten zelf zijn een vingerwijzing, maar nog belangrijker is het voelen van de energiestroom door de meridianen zelf. Dat gebeurt door het voelen van de buik (hara), de pols en de meridianen aan de uiteinden van armen en benen. Na het prikken van een punt wordt opnieuw de buik en pols gevoeld om te controleren wat de invloed is op de energiestroom door de meridianen.

Moxa

Behalve met gewone (zilveren) naalden, werk ik ook met een stompe naald waarmee de huid slechts aangeraakt wordt. Daarnaast gebruik ik vaak moxa. Moxa is gemaakt van bijvoet of op zijn Latijns artemisia. Er worden kleine piramides of korreltjes van de moxa gemaakt en die worden op de huid gezet en gebrand. De aangestoken moxa kegeltjes of korreltjes worden verwijderd voordat ze de huid raken. 

Voor het behandelen van kinderen gebruik ik graag tuina (massage) en aparte technieken waar geen naalden aan te pas komen.

Van slapeloosheid tot infertiliteit

De klachten die behandeld kunnen worden met acupunctuur zijn uitgebreid: van slapeloosheid, tot menstruatieklachten, van spierpijn tot maagklachten, infertiliteit en prostaatklachten, hoofdpijn en problemen met de gewrichten. De World Health Organisation (WHO) heeft een hele lijst met klachten samengesteld waarvan zij van mening zijn dat acupunctuur effectief is.